Rakenna koti Kotkaniemeen

Lauantai 27.5.2023 klo 10.46 - Milja Talvikki


Alkuvuodesta 2023 sain kutsun näyttelyyn osallistumiseksi. Kutsu tuli Kotkaniemestä, P. E. Svinhufvudin kotimuseosta, jossa olin joskus aiemmin ollut osallistumassa joulumyyjäisiin.

Kaksi sekuntia harkittuani, päätin ottaa haasteen vastaan, ja idea oli valmiina seuraavana päivänä. Piti rakentaa linnunpönttö ja tuunata se. Tai pönttöä ei ollut pakko itse rakentaa, mullekin osat sirkkelöi tyttäreni, jolle sirkkelin käyttö on tuttua ammattikoulun puitteissa, itse taas pelkään/kunnioitan sirkkelin tyyppisiä koneita ja pysyn niistä pienen välimatkan päässä. Pöntön kasaamisen tein itse. Pönttö on Bird Lifen ohjeilla rakennettu asuttava pönttö.
Pöntön oli suotavaa olla ekologinen ja kierrätysmateriaaleista tehty.

Kesällä 2022 Kotkaniemessä oli ollut puissa neulegraffiteja, ja pöntön puitteissa yhdistin nämä asiat toisiinsa, neuleen, kierrätyksen ja pöntön.

Hypätään vuoteen 1995.
Tuolloin neuloin kirjoneulevillatakin "omasta päästä". Lankana Helmi Vuorelman 100% villa, langan nimi Satakieli, ja puikkokoko 2,5. Kaikki kappaleet ovat keskenään erilaisia, vain hihoissa loppui kärsivällisyys, ja lintsasin kirjoneuleen suhteen. Pönttö sai muuten nimensä tuosta Satakieli-langasta.

Jossain vaiheessa 2000-luvulla villatakki päätyi pesukoneeseen (!) ja huopui lähes puolta pienemmäksi!!! Uskollisesti säästelin niitä huopuneita paloja, en raaskinut niitä hävittääkään. Kunnes osa niistä löysi uuden paikkansa tässä linnunpöntössä :-)

Vuorelman vyyhdit olivat 100 g painoisia, ja tuolloin 1995 lankoja jäi runsaasti tähteeksi. Neuloin niistä toisenkin villatakin, joka on käytössä edelleen, sekä talvitakin koiralle. Vieläkin lankoja jäi......... lahjoitin ne loput jonnekin ihan vasta viime aikoina. Ja nyt sitten kuitenkin olisin niitä jämiä tarvinnut! Linnunpöntön päälle... Siinä on nyt eri lankaa kuin pöntössä muutoin on.

Teksti tuli nyt tähän yhteen pötköön, kuvat lopuksi:
Ensin takki alkuvuodesta 1996, sitten pönttö, ja lopuksi pönttö paikoillaan Kotkaniemen parkkipaikan sivussa. Toivottavasti on saanut asukkaita!

Kesällä 2023 Kotkaniemen museo ja kahvila Ellen ovat avoinna:

27.5.-27.8. TI-SU klo 11-17

Kotkaniemi-museo
Itsenäisyydentie 799 a
54530 LUUMÄKI

Pihapiiristä ja luontopolun varrelta löytyy toinen toistaan kivempia pönttöjä!
Yleisö saa äänestää suosikkiaan.
Minä tietenkin toivon paljon ääniä Satakielelle :-)

Pakattu_Satakielineule_Milja_Talvikki_Nikamaa.jpg

Rakenna_koti_Kotkaniemeen_Milja_Talvikki_Nikamaa_Satakieli_valmis.jpg

Rakenna_koti_Kotkaniemeen_Milja_Talvikki_Nikamaa_Satakieli_puussa.jpg

Avainsanat: kutsunäyttely, Helmi Vuorelma, Satakieli, linnunpönttö


Kommentit

6.6.2023 22.29  Cariina

Todella hieno pönttö :) 😊♥️


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini