Purkkivärjäyskokeilu kankaalle on muhimassa

Torstai 6.7.2023 klo 11.17 - Milja Talvikki


Nyt lyö aivot ihan tyhjää, mitä mun piti tähän kirjoittaa?

Jotain purkkivärjäyksestä........

No ainakin että HUOM! tämä on kokeilu, ei varsinainen ohje!
Lopputulosta ei vielä tiedä.

Linda saa nyt odottaa vuoroaan, koska purkeissa muhii jo!

Purkkivärjäys on kylmävärjäysmenetelmä, jossa purkkiin mätetään kerroksittain värjättävää lankaa (luonnonkuidut) ja värjäävää ainesta.
Yleensä värjätään lankaa, ainakin kaikissa ohjeissa mitä olen nähnyt, on värjätty lankaa. No mitäpä minä sitten sillä langalla tekisin? En enää neulo, ja kudontaan, siis KUDONTAAN, ei neulontaan, tartteisi lankaa paljon, jotta siitä mitään tulisi.
Hmm........


Onhan noita vanhoja valkoisia lakanoita, mitkä on hyvää tiukkaa vanhanajan puuvillaa, ei nykyistä harvaankudottua halpista.
Vanhojen lakanoiden keskiosa on hieman hapertunut, mutta reunat on vielä vahvaa kangasta, joten revin niistä 20-30 cm leveydeltä kangasta. Sitten oli jotain pitsejä ja vähän brodyyriä. Näillä pärjään, kun matskua tuli jo reilusti yli 600 g. Jotainhan niistä jo ompelee, tilkkumaista työtä. Ideakin on, mutta se on liian utopistinen ajan hallinnan kannalta, että jääköön kertomatta. Kerron sitten jos ehdin sen toteuttaa.

purkkivarjays_lakanapalat.jpg

HUOM! Tällä "ohjeella" ei vielä kannata lähteä kokeilemaan, sillä en yhtään yiedä, miten oma kangaskokeiluni onnistuu. Sen näkee paljon paljon myöhemmin.

Värjäävä aines voi olla esimerkiksi luonnonkasveja, hedelmänkuoria, sipulinkuoria, kahvinpuruja, teepuruja, monenmoista mistä väriä lähtee. Kokeilu ei maksa juurikaan mitään, ja jos lopputulos jää haljuksi, niin saman matskun voi värjätä uudelleen.

Lasipurkkeja löysin meidän vanhasta kivinavetasta, mutta kannet puuttuu. Pöh.

Oleellinen aines on aluna.
Se kiinnittää värin materiaaliin.
Alunaa sai ennen apteekeista, mutta eipä saa enää. Ilmeisesti sen pakkaaminen ei ole kustannustehokasta. Kaikesta sellaisesta on luovuttu nykypäivänä. Muovitötsiin kaikki vaan, on unohdettu pienet ekologiset paperipussit, joihin apteekkarit pakkasi itse pyöräyttelemänsä pillerit.
Joten aluna pitää tilata netistä. Lankavalta saa ainakin.
Aluna ei ole myrkyllistä, mutta ei sille kannata altistuakaan eikä alunahöyryjä hengitellä.

(ajatus harhailee, onneksi en ole kirjoittamassa varsinaista ohjetta, huh)

(netistä löytyy useita säntillisiä ohjeita tähänkin hommaan, joten minä vaan rönsyilen)

Päätin värjätä teellä. Koska sitä on!
On vanhaksi jääneitä teepuruja, vanhoja teepusseja, ja neljä lootaa tähän tarkoitukseen ostettua vanhentunutta teetä. Lappeenrannassa Rajamarket on myynyt jo jonkin aikaa teetä, jossa parasta ennen on mennyt vuonna 2021. Sadan pussin loota maksaa 50 senttiä! Eihän mitään värjäysväriä saa tuohon hintaan!
Leikkaa teepusseista laput ja langat irti!

purkkivarjays_teet_pakattu.jpg

Langan värjäykseen ei kannata laittaa irtoteetä irrallaan, on varmasti hankalaa saada langasta kaikki puhdistettua!

Usein ohjeistetaan laittamaan sama määrä materiaalia ja sama määrä värjäävää ainetta.Esim 100 grammaa lankaa ja 100 g teetä. Minusta tuo on aika paljon tota teetä. Mutta laitoin kun oli. Sipulinkuoria riittää grammamääräisesti suhteessa vähempi. Olisinkin halunnut värjätä niillä, mutta muutaman kerran kaupassa irtosipulilaariin tarkastettuani, en saanut tarpeeksi "saalista". Kävin sitten siellä Rajamarketissa teen haussa.
Siis sipulinkuoret on vaivattominta ostaa, ne ei paina juuri mitään, joten ei maksakaan paljoa, eikä tartte alkaa myyjää etsimään ja kassalla selittelemään, mikä on nykyisin jopa hankalaa; "mulla on tässä vaan näitä sipulinkuoria, roskiinhan nämä olisi menny kuitenkiin"..............

Jos sulla on 100g sitä ja 100g tuota, niin tarttet 10g alunaa. Se on noin ruokalusikallinen.

Lasipurkit on syytä pestä hyvin, ettei niihin jää pöpöjä.
Useampi viikko kun soppaa muhitellaan, niin homekin tykkäis mahdollisuudesta kasvaa siellä.

Sitten vaan kerroksittain tekstiilit ja teet sinne purkkiin, alimmaiseksi ja päälimmäiseksi teetä/värjävää kamaa.

Mulla kun on usein vauhti päällä näitä hommia tehdessä, ja intoa enemmän kuin älyä, niin unohdin kastella ne kankaat. Läimin ne purkkeihin kuviltaan. Aina kun värjätään, niin tekstiili kastellaan ensin. Ei nyt.

Teetä, lakanaa, teetä, pitsiä, irtoteetä, lakanaa, teetä, lakanaa, teetä yllätyskangas jne......

Mulla on neljä parin litran purkkia, noin 150 g kangasta ja 150 g teetä per purkki.

Kun sain purkit täyteen, niin keitin noin 8 litraa vettä, johon sekoitin alunan, noin 60 g. Tosin, mulla on paha tapa laittaa aina enemmän, joten sitä saattoi lipsahtaa jopa lähemmäs 100 g.

Kaadoin kuuman veden purkkeihin piripintaan.
(ja jälleen huomautus, jos värjäät villalankaa, niin vesi ei saa olla yli 60 asteista, etsi tarkemmat ohjeet netistä)

purkkivarjays_alunan_kaato_Milja_Talvikki_Nikamaa.png

Mun purkeista puuttui kannet, ja laitoin tilalle tuorekelmua. Yritin saada kaiken ilman pois kelmun alta, mutta se oli hankalaa. Varmistin kelmun purkin suun ympärille kuminauhoilla. Ja koska jätin purkit pihapöydälle auringonvaloon, niin laitoin lopuksi päälle pienet lautaset, ettei linnu pääse niitä nokkimaan.

Ja kas. Värit alkoi levitä saman tien!

purkkivarjays_valmiit_purkit_Milja_Talvikki_Nikamaa.jpg

Vaikka kyseessä on kylmävärjäysmenetelmä, niin lämpö edesauttaa värjääntymistä. Eli lämmin paikka on purkeille hyvä. Tai ainakin ajoittain lämmin. 
Itse meinasin jättää nämä tuohon pihapöydälle, tehköön kesä tehtävänsä. Yöllä purkit viilenee, mutta iltapäivän aurinko tuohon paistaa, ja toivonkin nyt lämpimiä säitä, jotta tämän homma edes jotenkin onnistuisi.

Nämä saa muhia vähintään kaksi viikkoa, mieluummin kolme tai neljä.

Otan jossain vaiheessa välikuvia ja laitan tänne.

Pää on ihan tyhjä vieläkin (on ollut rankka viikko-pari) mutta tuli sieltä jotain uloskin tähän blogiin.

Heinäkuuta toivotellen, kullekin omanlaista,
Milja :-)

Avainsanat: purkkivärjäystä kankaalle


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini