DIY DIY Lankakulho ehtii vielä lahjapakettiin jouluksi!

Perjantai 17.11.2023 - Milja Talvikki


Neulotko?
Virkkatko?
Koukkuatko? Mitä näitä nyt onkaan....

Lankakulho on ihan älyttömän kätevä apulainen lankakerälle, eipä pyöri enää lattialla. Ja kulhon koosta, sekä käsityön koosta, riippuen, kulhossa voi säilyttää sen keskeneräisen käsityönkin. 
Tästä lankakulho-ideasta kiitos kuuluu Heli Pirttiaholle, joka keksi tehdä kulhon koulussa, kun meillä oli laminointitekniikkaa.
Kiitos Heli!
Oma lankakulhoni on jo käytössä, ja on osoittautunut toimivaksi, vaikka langalle tehty reikä ei olekaan sellainen "koukero", kuten noissa kulhoissa yleensä on.

Päällystämiseen ja/tai maalaamiseen voi käyttää loputtomasti luovuutta ja vaihtoehtoja riittää. Jos et maalaa, niin päällimmäiseen kerrokseen voi laitta esimerkiksi:
- no sitä sanomalehteä, katso vähän mitä niissä paloissa on aiheena
- romaanin sivuja
- runokirjan sivuja
- kiiltokuvia
- lasten piirrustuksia
- tulostettuja valokuvia (laserilla tulostettuja, mustesuihkutulosteiden värit leviää)
- värillisiä papereita joista voi tehdä kuvioitakin
- ohutta kangasta tilkkuina, puuvilla tms. liisterin imevä kangas
- voipa siihen liisteröidä pitsiäkin, en tosin ole testannu
- ruskean "ekokulhon" saa paperikassista revityistä paloista
- vain mielikuvitus on rajana, kunhan materiaali on huokoista, että se liisteri siihen imeytyy
Suosittelen päälle lakkakerrosta, vaikka ilmankin toimii.

Ja jos et moista kapistusta itse tarvitse, niin joulu lähenee hurjaa vauhtia, ja tässä on oiva lahjaidea käsitöitä tekevälle!
Tosin, kulhon voi tehdä ihan vaan kulhoksikin, vaikka ns. miljoonalaatikon työpariksi, kulhoon voi heittää kaiken pienen sekalaisen sälän, ja siivota ja lajitella, kun alkaa olla kukkupäänä ;-)
MUISTA, että kulho ei sovellu pakkaamattomille elintarvikkeille. Ja muista kertoa se lahjansaajalle, jos kulho on menossa joulupakettiin.

Toinen tärkeä seikka on se reiän tekeminen.
Itse käytän kirurginveistä lähes kaikkeen teräasehommaan, mutta yhtä hyvin käy katkoteräveitsi tai mattopuukko. Varovainen pitää olla! Ja ne suojalasit siksi, että jos terä katkeaa ja lentää päin näköä, niin ei ainakaan silmät mene.
Otathan myös huomioon, että jos aikuisena teet reikää ja käytät silmälaseja, niin mahdollisesti vierestä katsovien lasten silmät tulee suojata. No, suojalseillahan on käyttöä ihan pian muutenkin, jos menee katsomaan ilotulitusta ja lähistöltä ammutaan raketteja.

Sanon videollakin (YouTube @miljatalvikki-kanavalla), ettei kannata tehdä montaa kerrosta kerralla kuivumisen takia. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että yhden kerroksen kuivumiseen menee liki vuorokausi. Jos urakoit kerralla vaikka kolme kerrosta, niin varustaudu kuivattamaan kolme vuorokautta.
Lämpimässä toki kuivuu muutamassa tunnissa. Saunan jälkilämpö on kuivattamisessa kätevä apu. Lauteille joku ritilä, tai vastaava, ettei kulho ole suoraan lauteita vasten, ja sinne ylälauteelle kuivumaan.
EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA kiukaan päälle, eikä edes yläpuolelle! 
Jos on leivinuuni tms. lämmin päällinen, niin sielläkin kuivuu salamannopeasti jos vertaa ihan vain normaaliin huoneen lämpöön.

Hirveen kauheen paljon saarnaamista ja varoituksia, mutta tällänen tapaus tällä kertaa.

Tämä on tosi kiva tekniikka tälleen aikuisestakin, ja olen jo tehnyt tällä muutakin, ihan älyvapaata, josta video taitaa ilmestyä joulun välipäivinä. Silloin syystä että, olen aikoinut pitää vähän joululomaa videohommista.

Nyt jo tiedän mitä on ensi viikon videolla, mutta jääköön teille yllätykseksi.
Sen voin kertoa, että kiva ja suht nopea joululahjavinkki on siinäkin.

Milja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini