DIY DIY Joulukalenterin koristeluun lisäinfoa

Perjantai 10.11.2023 - Milja Talvikki

Joulukalenterin koristelusta tulee kaikille ihan omannäköinen, aivan kuten kalenterista itsestäänkin.
Ja nyt saa töhriä maalaamisen kanssa!
Ei todellakaan tarvitse edes yrittää olla siisti ja säntillinen. Lapsetkin tykkäävät kun saavat maalata vapaasti, jos kalenteri on aikuisen ja lapsen yhteisprojekti.

Yläosan runkomateriaalit on helppo löytää, tarvitset vain yhden tai kaksi kananmunakennon keskusosaa ja pahvia, joka jäi yli rungon rakentamisesta. Suosittelen kahta munakennoa, siten koristelun runko on huomattavasti tukevammalla pohjalla.
Pahvimuotojakin on hyvä olla kaksi, toinen pienempi, vaikka se ei paljoa näykään koristeiden takaa, se luo kuitenkin syvyyttä taustaan.
Muotoile pahviosia sen muotoisiksi, että ne asettuvat hyvin paikoilleen, siten ne on helpompi liimata. Voit myös käyttää kiinnityksen apuna nuppineuloja, kunhan tarkistat, ettei ne osu rasioiden sisälle saakka!

Kun nyt lähtee kirpparille metsästämään koristelusälää, ellei kotoa löydy tarpeellisia romppeita, niin kannattaa pitää mieli avoimena ja silmät tarkkana!
Monia pikkujuttuja voi hyödyntää, kun vain hyppää pois laatikkoajattelun kankeista kaavoista. Voi toki turvautua myös askarteluliikkeiden tarjontaan, se on nopeampi ja varmempi reitti saada haalittua pientä ja kaunista bling blingiä.
Myös omat korujemmat ja miljoonalaatikot on hyvä tarkistaa, unohtamatta ystävien ja sukulaisten lootia.

Yläosan vasemmassa reunassa on kuparinvärinen "torni", se on videon kohdassa 2:05 vilahtava puinen matkamuisto, jonka maalasin epätasaisesti kuparisella akryylimaalilla.
Jos sattuu olemaan vanhoja shakkinappuloita, niin ne sopii tähän projektiin täydellisesti!
Itse olen jopa ostanut kirpparilta kolhiintuneet shakkinappulat askartelutarkoitukseen, mutten tähän hätään löytänyt niitä mistään...

Yleensä ottaen askartelutarvikkeista voisin mainita, että jos tykkää metallinhohtoisista elementeistä, niin kannattaa ostaa edes yksi metallinhohtoinen akryylimaali, se käy niin moneen tarkoitukseen. Oma suosikkini on juurikin tuo kupari, mutta ilmeisesti tämä tuubi oli seisonut jo kaupan hyllyssä pidemmän aikaa, ja nyt muutaman vuoden itselläni, koska oli vanhentunut. Ei akryylimaalitkaan ikuisesti säily.

Niin, ja liimaa ei tässä kannata säästellä.
Liimoista on infoa edellisessä blogikirjoituksessani.

Jos ihmetyttää, kun se kaunis nauha, jonka ensiksi liimasin paikoilleen, jäi kaiken muun taakse, niin on sillä nauhalla merkitys! Koristeiden välistä näkyvä munakennon reuna ei olisi niin kauniin näköinen, kuin se pilkottava nauha. 
Ja löytyypä se nauhan leikkuujätekin sieltä yläosasta. tökkäsin sen sykerönä nuppineulalla munakennoon kiinni. Nauha löytyy vasemman puoleisen tornin juurelta, kauriin takaa. Kahta muuta esittelemääni nauhaa en tähän projektiin tarvinnutkaan.
Nauhan jälkeen oikealle ylös liimaamani kangaspala on vanhan solmion häntä. 

Jos käytät koristelun kiinnittämisen apuna nuppineuloja, kuten minä videolla teen, niin varmista vain ettei neulojen päät osu kalenterin rasioiden sisälle. Rasioiden välisiin pahvisilttuihin voi huoletta painaa neuloja, samaten munakennorakenteeseen.
Nuppineulat, etenkin tuollaiset hieman pidemmät ja värikkäät, ovat monesti muutenkin askartelussa kätevä apu.Itseäni harmitti, kun ei ollut joulunpunaisia neuloja, mutta nuo "pinkihtävät" antavat koristelulle lisää ilmettä. Koristelu olisi aika tylsä, jos kaikki olisi samaa joulunpunaista.

Jaloiksi voi kokeilla vaikkapa virvoitusjuomapullojen korkkeja, jos ei muuta sopivaa löydy. Tulitikkurasiat toimivat myös. Tai jalat voi jättää kokonaan poiskin.
EDIT: 20.11. sain oivallisen vinkin jalkavaihtoehdoksi: kananmunakennojen keskustat! Samanlaiset kuin on siinä kalenterin päällä. Ja kun laittaa niitäkin kahdet päällekkäin, niin kestävyys varmaan riittää. Eli ensin liimaa kaksi kennon pohjaa päällekkäin, ja sitten mattoveitsellä tms lyhentää oikeaan mittaan, näin olettaisin toimivan.

Videolla näkyy vielä valkoista liimaa (tässä luki aiemmin "maalia", mutta kiitos tarkkaavaisen lukijan, osasin korjata maalin liimaksi), etenkin oikean puoleisessa reunassa, mutta se ehtii kuivua kirkkaaksi ennen joulukuun 1. päivää.

Ihanaa ihanaa ihanaa askartelua ja joulun odotusta toivottaa Milja :-)

P.S. Jos postaat oman kalenterisi instaan, niin tägää @miljatalvikki tai #miljatalvikki. Siten minäkin näen juuri Sinun kalenterisi!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulukalenteri, boho, boheemi, joulun odotus

DIY DIY Joulukalenterin rakentamiseen lisäinfoa

Perjantai 3.11.2023 - Milja Talvikki

Vihdoin on se aamu koittanut, kun pitkin syksyä valmistelemani "kanavauudistus" näkee päivävalon. YouTube-kanavallani @miljatalvikki aukeaa perjantaina 3.11.2023 klo 05:00 ensimmäinen video. Jatkossa uusi video avautuu aina perjantaiaamuna samaan aikaan.

DIY_DIY_Joulukalenteri_kuva.jpg

Videosarjan nimi on DIY DIY.
Ensimmäisenä rakennellaan joulukalenteri pahvirasioista, kierrätysrasioista, niin on vähän enemmän jännitystä mukana. Rasioiden asetteleminen neliön tai suorakaiteen muotoon vie kotvasen, ja lisäpaloja pitää rakentaa pahvista, mutta lopputulos palkitsee vaivan!

Osan rasioista on hyvä olla aika pieniä, ettei kalenterin koko paisu järjettömän suureksi. Itsellä pienimmästä päästä on lihaliemikuutio-loota ja hammastahnatuubin laatikko.

Jos saat haalittua kasaan enemmän kuin 24 rasiaa, niin se helpottaa kalenterin saamista muotoonsa. Minulla oli tasan 24, ja jouduin tekemään aika paljon tilkepaloja pahvista. Mutta no worries, niistä tilkkeistä kalenteri saa lisää rouheutta. Eikä tässä todellakaan hienostella tätä rakentaessa.

Materiaaleista on tosiaan 99% kierrätettyä, vain kansissa olevat skräppipaperit on uusia, ja nekin pystyy korvaamaan vaikkapa vanhoista joulukorteista leikatuilla kuvilla.
Itsellä ei ollut aikaa etsiä kansiin sopivaa kierrätysmateriaalia, ja säästetyt joulukortitkin on aika vähissä.... Kun niitä aika vähän enää tulee, kun itse emme ole lähettäneet kortteja moniin vuosiin. Kerran kiireessä unohtui, ja sitten päätin laittaa postimerkkirahan johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Niin toimin tänäkin vuonna.

Videolla lupasin kertoa liimasta;
Muutkin askarteluliimat käy, kuin nuo mitä alla mainitsen.
Erikeeper ja puuliimat yleensä sopii . Puuliimaa saa monesti edullisemmin kuin Erikeeperiä, ja oman kokemuksen mukaan ajaa saman asian.
Mutta:
Itse olen vannoutunut Aleene's Tacky Gluen käyttäjä. 
Paras askarteluliima, jonka minä olen saanut käsiini. Ei juurikaan tuoksu, ja on vesiliukoista. Mutta pitävää ja paksuna liimana helposti hallittavaa.
Tacky glue nimikkeellä on muitakin merkkejä, mutta Aleene's on (uskallan väittää) paras. Onhan se hintavaa, mutta voi tehdä niin, että käyttää edullisempaa askarteluliimaa ns. toisarvoisiin kohtiin, ja Aleene'sia tosipaikan tullen.
Aleene's kuivuu läpinäkyväksi, mutta paksummissa kohdissa saattaa viedä aikaa useita päiviä.

Tavan marketista tuota liimaa ei löydy, askarteluliikkeestä yleensä kyllä.

Toinen videolla käyttämäni liima on koekäytössä, ensimmäinen puteli menossa. Se sinikorkkinen kirkas puteli millä liimaan rasiat toisiinsa kiinni.
Instant Classic Super clear transparent glue.
Pärjää "tavallisille" askarteluliimoille. Etuna täydellinen läpinäkyvyys heti.
Pitävyys ei vedä Aleene'sille vertoja, enkä sitä odottanutkaan.

Kun liimaat rasiat kiinni toisiinsa, niin liimaa myös reunojen pahvit samalla!
Pahvien kannattaa mennä sivuissa limittäin ihan reilusti, se tukevoittaa rakennetta.
Kun liimaus on kuivunut, niin apunarun voi ottaa pois.
HUOM!
Jos aiot jatkaa joulukalenterin koristelua päälle, kuten videon lopussa näkyy, niin päällistä ei kannata maalata. Aleene's-liima pitää myös akryylimaalein maalatussa pinnassa, mutta tämä edullisempi liima ei pitänyt.

No paljonkos tämän kalenterin tekemiseen kannattaa varata aikaa?
Innoissani kun tein, niin unohdin kellottaa, mutta kyllä siihen viikonlopun saa varata. Normikotityöt siinä ehtii tekemään sivussa, mutta eipä juuri muuta.
Jos arki-iltaisin uurastaa, niin kannattaa varata viikko.
Itselläni kului tietysti paljon paljon aikaa, kun videoinnin järjestäminen vie osansa.

Eli perjantaina 10.11.2023 klo 05:00 seuraa jatkoa.
Voit jo alkaa keräillä pikkusälää yläosan koristeluun.
Kirppari on paras hankintapaikka, tuuria vaan paljon mukaan!

Palataan!
Milja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joulukalenteri pahvirasioista, kierrätys, boho style, junk style